اگر از تجربه تجهیز کارگاه پروژه در کمترین زمان مقرر برخوردار نیستید نگران نباشید!
آیا میدانید تهیه لوازم رفاهی خوابگاه پرسنل و مواد مصرفی صنعتی چقدر وقتگیر و هزینهبر است؟
علاوهبر آن خرید از فروشگاهها و شرکتهای تامین کننده در شهرهای مختلف سبب اتلاف وقت و هزینه بسیاری میگردد.
تجهیز کارگاه پروژه
تعریف: تجهیز کارگاه پروژه عبارت است از مجموعهی عملیات، اقدامات و تدارکاتی که بایستی به صورت موقت در دوره اجرای عملیات صورت گرفته تا اجرای طرح میسر گردد. این هزینه به صورت درصدی بوده و به صورت مقطوع یا فهرست بها تعیین و پرداخت میشود که در شرایط عمومی پیمان میزان درصدی هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه به شکل زیر است:
- الف) در پروژه های کوچک ۲٫۵ درصد مبلغ قرارداد
- ب) در عموم پروژهها حداکثر ۴ درصد مبلغ قرارداد
آیتمهای تجهیز کارگاه پروژه


تجهیز کارگاه پروژه، متشکل از آیتمها و یا موارد مختلفی به شرح زیر میباشد:
- تامین و تجهیز ساختمانهای اداری و فنی (دفتر مدیریت و دفتر فنی)
- تامین و تجهیز ساختمانهای مسکونی کارگران
- تامین و تجهیز ساختمانهای مسکونی کارمندان
- تامین و تجهیز ساختمانهای انبارها و انبارهای روباز
- تامین و تجهیز ساختمانهای تعمیرگاه (ماشین آلات سنگین، نیمه سنگین و سبک)
- تامین و تجهیز ساختمانهای انبار سیمان
- تامین و تجهیز ساختمانهای تفریحی و خدماتی
- تامین و تجهیز تاسیسات برقی و مکانیکی و چاه آب
- حمل ماشین آلات
- سایت توقفگاه ماشین آلات
- سایتهای استقرار ماشین آلات تولید مصالح
- محوطه سازی
- بیمه کارگاه
- تامین راههای سرویس، دسترسی و ارتباطی
هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه
در تهیه برآورد هزینه اجرای کار بر اساس فهارس بهای سازمان برنامه و بودجه، بایستی هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه بر اساس پیوست شماره ۴ فهرست بها محاسبه و در برآورد کل لحاظ شود.
در این پیوست جهت تهیه هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه ردیفهایی به صورت مقطوع و البته بدون مبلغ واحد پیشبینی شده است که لازم است تهیه کننده برآورد با استفاده از این ردیفها و با استخراج مبلغ واحد مناسب نسبت به تهیه برآورد هزینه اقدام نماید. البته در تهیه این برآورد نکات مهمی وجود دارد که در ذیل به آنها اشاره میشود:
جمع مبالغ مقطوع هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، بدون احتساب هزینههای مربوط به ردیفهای ۴۲۰۳۰۱ تا ۴۲۰۳۰۳ و ۴۲۱۰۰۱ تا ۴۲۱۱۰۴ فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه نباید از میزان تعیین شده در زیر بیشتر شود. در صورتی که در موارد استثنایی، این هزینه از حد تعیین شده بیشتر باشد، باید قبل از انجام مناقصه یا ترک مناقصه، به تصویب شورای عالی فنی برسد.
کارهای مربوط به فهرستهای پایه رشته ابنیه، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، راه، راهآهن و باند فرودگاه، راهداری، آبرسانی روستایی، آبخیزداری و منابع طبیعی، خطوط انتقال آب، شبکه توزیع آب و شبکه جمعآوری فاضلاب به میزان ۴ درصد مبلغ برآورد هزینه اجرای کار بدون هزینههای تجهیز و برچیدن کارگاه است.
لازم به ذکر است که مبلغ برآورد هزینه اجرای کار شامل جمع مبلغ ردیفهای برآورد با اعمال ضرایب مربوطه است.
همانگونه که مشاهده میشود هزینه امکاناتی که پیمانکار در اختیار عوامل کارفرما و مشاور قرار میدهد خارج از محدوده سقف ۴% یاد شده است. همچنین هزینه تهیه، نصب و برچیدن داربست فلزی نیز تابع همین قاعده است.


نحوه پرداخت هزینهها
از فهرست بهای سال ۱۳۹۲ به بعد هزینه هر یک از ردیفهای تجهیز و برچیدن کارگاه، به تناسب پیشرفت عملیات مربوط به همان ردیف، محاسبه و در صورت وضعیتها درج میشود.
در فهرست بهای سال ۱۳۸۸ در خصوص نحوه پرداخت هزینه در پیمانهایی که برآورد هزینه اجرای آنها کمتر از ۲۵۰ میلیون تومان بوده است، روش ۴۵%، ۴۵%، ۱۰% پیشبینی شده بود. ۴۵% از مبلغ مقطوع تجهیز و برچیدن پس از اجرای بخشی از تجهیز کارگاه که انجام آن برای شروع عملیات پیمان لازم است به پیمانکار پرداخت میشود و ۴۵% به تناسب پیشرفت عملیات موضوع پیمان و ۱۰% مابقی پس از برچیدن کارگاه به پیمانکار پرداخت خواهد شد.
ساختمانها و تاسیسات مربوط به تجهیز کارگاه که در زمینهای تحویلی کارفرما ساخته شده است، متعلق به پیمانکار است. کارفرما فقط در صورت پرداخت بهای مصالح بازیافتی آنها بر اساس نرخ متعارف روز، میتواند آنها را به تصرف خود درآورد. علت این امر آن است که بر اساس بند ۲-۱ پیوست ۴ فهرست بها، در محاسبه هزینه احداث ساختمانهای مربوط به تجهیز کارگاه، ارزش مصالح بازیافتی از هزینه احداث کسر شده و در برآورد تجهیز کارگاه لحاظ شده است.